NASI LEMAK
BAHAN-BAHAN NASI:
1 kg beras (cadangan beras jenis AAA)
5 cawan santan
3 helai daun pandan
3 keping hirisan halia
3 biji bawang merah (dihiris halus)
garam secukup rasa
sedikit gula (jika suka)
CARA PENYEDIAAN NASI:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.
2. Kacau rata bila nasi kering.
3. Jika ingin menambah aroma kelazatan nasi lemak, boleh diperap di dalam
bungkusan daun pisang yg telah dibersihkan dan dilap kering.
BAHAN-BAHAN SAMBAL:
2 cawan ikan bilis
20 tangkai cili kering (dikisar halus)
3 labu bawang besar (dikisar halus)
sedikit belacan (dikisar halus)
2 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 sudu teh gula pasir
3 sudu minyak masak
garam&gula secukup rasa
CARA PENYEDIAAN SAMBAL:
1. Tumis bahan yg dikisar hingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, garam, gula dan bawang besar yg dihiris.
3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendidih dan pekat dgn api perlahan. Perasakan garam & gula secukup rasa.
4. Boleh dihidangkan bila pecah minyak.
No comments:
Post a Comment